Campana (1) - Ermita de Sant Joan d'Aurós - LA GUINGUETA D'ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12152)
Localització Espadanya
Diàmetre 50.5
Pes aproximat 75
Any fosa 1500ca
Descripció A l'espadanya de l'ermita de Sant Joan hi ha una campana de mida mitjana. Té un diàmetre de 50,5 cm i un pes aproximat de 75 Kg. Està en bon estat i en disposició funcional manual que s'acciona des de baix el temple per un filferro lligat al batall, tot i que la presència d'una antiga palanca trencada assenyala que antigament s'havia brandat. No porta any ni dades del fonedor. L'epigrafia és en lletra gòtica. A la part menys castigada es distingeix JHC i també MARIA, i entre un i altre hi ha un marc ametllat de la mateixa mida de les lletres que estatja una àliga orlada d'una inscripció il·legible. En el terç de la campana, sota mateix de la inscripció i en una distribució equidistant de 120º hi ha tres medallons quadrats amb baixos relleus de la Mare de Déu amb Nen, Sant Miguel amb drac i segurament el Calvari, amb Sant Joan i la Mare de Déu.
Dóna com a nota fonamental un Sol i té un bon so.
El jou, curt, de fusta amb tirants, es conserva en bon estat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Data aproximada

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF