Campana petita (1) - Parròquia de Sant Lliser d'Alós d'Isil - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12146)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 68
Pes aproximat 182
Any fosa 1657
Descripció La campana més antiga és la petita, amb diàmetre de boca de 68 cm i un pes aproximat de 180 kg. Porta inscrita la data de 157. A les inscripcions o epigrafia, a més d'una creu en relleu hi consta SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS amb les paraules separades amb flors de llis, i també SEGRISTA IOSEPH C. 1657.
Era una antiga campana del rellotge la maquinària del qual encara es conserva ubicada al campanar en molt bon estat. Dóna com a nota fonamental un Do diesi i el seu so és molt bo. Manté una disposició funcional bona i apta per a ser ventada. El jou, fet de fusta, amb capçal de llosa de pissarra i tirants de ferro també està en bon estat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF