Aurora, la Senyalera (0) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12124)

Localització Espadanya
Diàmetre 32
Altura del bronze 28
Vora 3
Pes aproximat 19
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1898
Descripció Compta la campana amb aquesta inscripció al terç: "AURORA AÑO 1898", trobant en ella el seu nom i l'any de fundició.
Espatlla (H) (cenefa de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(09) "AURORA AÑO 1898"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que era la campaneta de les Senyals, utilitzada per avisar als campaners dels moments en que els tocs tenien que coordinar amb els actes celebrats a l'església, com la Consagració.
Tocs actuals de campanes No toca.
Truja Fusta Original
Estat original Sembla que comptava amb una corda per tocar-la en senyals i altres tocs.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya ubicada damunt de la façana principal, amb truja de fusta. Aquesta està deteriorada per l'exposició de la mateixa als agents climàtics i els ferratges oxidats. Vist l'estat en que es troba deuria ser restaurada, per tal de tornar a utilitzar-la, netejant el bronze. Es podria mecanitzar amb motor d'impulsos o mantindre el sistema tradicional.
Mecanismes de toc No té
Intervencions Va ser fosa l'any 1898, segurament refosa d'una campana anterior. La fosa es va realitzar en Atzeneta d'Albaida, on tenien situats els seus tallers els fonedors de la campana, Vicente Roses e Hijos. Es va instal·lar amb l'actual truja de fusta i preparar per tocar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2015
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF