Crist de la Sang (4) - Parròquia del Sant Sopar - POLINYÀ DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12102)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 545
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció Té en primer lloc una inscripció al terç que indica el nom de la campana: "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA SANGRE ✱". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment al mig peu apareix el nom del poble i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ POLIÑA 1939 AÑO DE LA VICTORIA ✱". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més l'any 1939 es va generalitzar la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA SANGRE ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional rodejat per la marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (ramet de flors)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ POLIÑA 1939 AÑO DE LA VICTORIA. ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes i segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original La campana disposaria d'una truja de fusta, segurament instal·lada per la casa fonedora. Igualment disposaria d'accesoris per al toc manual.
Estat actual En 2009 el batall de la campana estava trencat. Aquest va ser un problema durant les festes ja que durant dos dies la campana no voltejà per el perill que suposava, fins que va ser arreglat el seu batall. Actualment, aquesta campana, com he comentat en el primer correu, està un poc badada i cada volta es farà més gran aquest trencat (es nota perque la campana està perguent sonoritat i qualitat de so) fins que es duga a la fundició. (FERRANDIS, Andreu [E-mail], 02-09-2014).

Està badada, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Disposa d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. Té un batall lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 junt a altres tres per encàrrec de l'Ajuntament de Polinyà. L'Ajuntament va contractar la fosa de les quatre campanes amb la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Durant el mes de juliol de 1940 l'Ajuntament sol·licità a l'Arquebisbat de València l'autorització per beneir les campanes, acte que segurament es celebraria al voltant de les festes d'agost.

Un graffitti que hi ha a l'escala commemora la mecanització de les campanes: "Fecha mecanización / de las campanas / 16 - 12 - 1988". La foneria de Salvador Manclús es va encarregar dels treballs. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i la campana es mecanitzà amb motor de vol continu.
Propostes La campana es deu deixar de tocar, ja que el badat es podria fer més gran. Com que la campana està documentada es pot refondre i substituir per una nova de similars proporcions. La nova campana es deu dotar de truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • FERRANDIS, Andreu [E-mail] (02-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF