Santa Bàrbera (4) - Parròquia de Santa Bàrbera - TÀRBENA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1207)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 73
Vora 10,5
Pes aproximat 545
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1981
Descripció Al terç trobem aquesta inscripció en llatí, que pertany a l'antiga campana i es va copiar a la nova: "SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS / 1.778". Correctament "SANTA" es devia haver escrit "SANCTA", a més entre la unitat de millar i la decena hi ha un punt, fet habitual a les campanes de la foneria Manclús. La inscripció traduïda seria: "SANTA BÀRBERA PREGUEU PER NOSALTRES 1778". Ens trobem davant d'una inscripció habitual a les campanes del XVIII, que té origen a les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. En ella se sol·licita la protecicó de la titular del temple parroquial, invocada per protegir especialment enfront de les tronades i altres mals climàtics. Al mig trobem la data de la refosa: "REFUNDIDA EN 1.981". Baix està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(00) "1.778"
(06) "SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) "REFUNDIDA EN 1.981" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores amb repetició i les mitges.
Truja Fusta Campaneros Murcianos
Estat anterior La documentació de l'any 1995 mostra l'estat en què estava la campana des que es va instal·lar a la torre. Comptava amb la truja de ferro de la vella, que estava oxidada. Es conservava encara l'antiga maça de les hores, que ja no funcionava i hi havia un electromall per tocar. No estava mecanitzada, tot i que comptava amb roda per a les corretges.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Toc manual. (07) martell mecànic de les hores en desús (09) electromartell de les hores
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1981 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, ja que l'antiga campana (datada de l'any 1778) estava badada. La nova va ser dotada amb la truja de ferro de l'anterior i ubicada a la Sala de les Campanes. Com hem comentat es va mecanitzar amb posterioritat a l'any 1995, dotant-la d'un motor de vol continu. L'any 2015 va ser baixada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana estava mal orientada (creu cap a dins); lamentablement refosa la campana original del XVIII (nota de F. Xavier Martín).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (25-06-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana restaurada] (04-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-04-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF