Sant Francesc (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - POLOP DE LA MARINA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1204)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 65
Vora 7
Pes aproximat 275
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1945
Descripció La campana té, en primer lloc, una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SAИ FRAИCISCO ✱". Les lletres N estan invertides, fet poc habitual en aquesta època. Al mig trobem una imatge del Cor de Jesús, un escut d'Espanya, una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses insdustrialment: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Al mig també disposa de quatre flors de pensament. Finalment té una inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "• POLOP DE LA MARINA AÑO 1945 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
(cordó)
(cordó)
(06) "✱ SAИ FRAИCISCO ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (escut d'Espanya)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Sagrat Cor de Jesús)
(02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons
(06) "• POLOP DE LA MARINA AÑO 1945 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i disposava d'una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat anterior L'any 1995 tenia alguns mecanismes com un electromall trifàsic o un martell exterior per al toc manual que s'han retirat posteriorment.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria Manclús pintada de verd i està mecanitzada amb motor de vol continu, un mig vol i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor continu (08) martell exterior per al toco manual; (09) electromartell; mecanisme per al mig vol
Intervencions Va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida (València) amb altres dos campanes. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al campanar després de la benedicció. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 60 o 70. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. Amb posterioritat a 1995 es canvià aquest últim mecanisme per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (01-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF