La Pilarica (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - POLOP DE LA MARINA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1202)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 45
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 53
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1945
Descripció La campana té, en primer lloc, una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ LA PILARICA ✱". Seguidament trobem al mig una imatge de la Mare de Déu del Pilar, un escut d'Espanya, la creu de Sant Jaume i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses insdustrialment: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment disposa d'una inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ POLOP DE LA MARINA AÑO 1945 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
"✱ LA PILARICA ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Mare de Déu del Pilar)
(03) (escut España)
(06) (creu de Sant Jaume)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "✱ POLOP DE LA MARINA AÑO 1945 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estat anterior L'any 1995 tenia un batall antic amb peçonet, algo despenjat.
Estat actual Té una truja de ferro pintada, instal·lada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i està mecanitzada amb motor de vol continu. Està mal orientada (amb la creu cap a dins).
Mecanismes de toc (03) motor continu
Intervencions Va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida (València) amb altres dos campanes. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al campanar després de la benedicció. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 60 o 70. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal orientar la creu cap a l'exterior i reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (01-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-04-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF