Mare de Déu de l'Encarnació (refosa) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - NÀQUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 120)

Diàmetre 62
Altura del bronze 52
Vora 9
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1962
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, que indica el nom de la campana: "Ntra Sra DE LA ENCARNACION". Per tant la campana està dedicada a la titular del temple parroquial. Al mig trobem una inscripció commemorativa a la celebració del Concili Vaticà II, que estava celebrant-se quan varen fondre la campana: "CONCILIO VATICANO II / AÑO 1962". Finalment té la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Totes les inscripcions, menys la marca de fàbrica, són incises. Aquest fet indica que la campana va ser fosa abans de ser encarregada, afegint-les després.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "Ntra Sra DE LA ENCARNACION"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Imatge de la Puríssima)
(03) "CONCILIO VATICANO II / AÑO 1962"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat anterior Des de la mecanització de la campana als anys 60 comptava amb un electromall trifàsic, de lenta resposta i que no reproduïa els tocs tradicionals. Estava en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Presentava un gran desgast al peu, causat per un electromall trifàsic. A més, es trobava coberta per una capa d'excrements d'aus que dificulten la lectura de les inscripcions.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1962 per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt a altra campana amb destí al campanar. Es tracta d'una campana industrial de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per al poble. Les inscripcions foren afegides posteriorment. Després de la benedicció va quedar ubicada a la Sala de les Campanes, sent mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2016 s'ha baixat del campanar amb l'altra campana fosa l'any 1962, les dos de mala qualitat sonora i material, per substituir-la per una nova.
Propostes La campana deuria ser restaurada, ja que la instal·lació actual no té cap vinculació amb la tradició local ni permet tocar manualment. El bronze es deu netejar per dins i fora, canviant la truja actual de ferro per altra de fusta de perfil valencià. El motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos, que imite l'estil tradicional de tocar i permeta tocar manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (27-09-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-04-2015)
Actualització 28-12-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF