La Secana, la mitjana (3) - Parròquia de Sant Joan Apòstol i Evangelista - MASSAMAGRELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1199)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 93
Vora 10
Pes aproximat 466
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem a la part superior del mig aquesta inscripció: "SAN JUANAPOSTOLIEVANGELISTA"; que correctament escrita seria: "SAN JUAN APOSTOL Y EVANGELISTA"; i fa refència al titular del temple parroquial. Baix d'aquesta està el nom del poble i l'any que es va fer la campana: "MASAMAGRELL 1940". Seguidament i també al mig trobem el nom del rector que estava al front de la parròquia quan es va encarregar la seua fosa: "SIENDO CURA D. JOSE GASCO MELIA". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".

Aquestes inscripcions són molt característiques del moment de fosa de la campana. En primer lloc compta amb la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials. Seguidament la campana compta amb una advocació concreta, en aquest cas es tracta de l'apòstol Sant Joan. El fer més singular i comú d'aquesta etapa és la presència del poble i el nom del rector, fet explicable per la destrucció de campanes en 1936. A principis de la Guerra Civil centenars de campanes es baixaren (o tiraren) dels respectius campanars sense cap control ni inventari, motiu que va provocar que en acabar el conflicte moltes no es recuperaren i per tant en fer campanes noves es va voler incloure el nom del poble per tal de recuperar-les. Junt a aquest apareixien normalment el del rector o alcalde en molts casos.
Terç (T) (Cordó) /
(3 cordons, el superior més gros) /
(06) "SAN JUANAPOSTOLIEVANGELISTA" /
(3 cordons, el superior més gros) /
(06) "MASAMAGRELL 1940"
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (06) "SIENDO CURA D JOSE PIO GASCO MELIA" /
(4 cordons) /
(06) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (3 cordons) /
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i possiblement alguns repics es tocaren des de la mateixa Sala de les Campanes. Es voltejava des d'aquesta, desconeixem si a mans o a corda.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, que segurament tenia algunes peces de formigó. Possiblement comptava amb una ballesta per tocar-la. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Estava en un regular estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i martell per tocar-la automàticament. Aquesta instal·lació no imitava els tocs tradicionals ni permitia tocar manualment la campana.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Aquesta instal·lació imita els tocs tradicionals i permet tocar manualment.
Mecanismes de toc Motor de vol impulsos i electromall (09)
Intervencions L'any 1940 el rector D. José Pio Gascó va encarregar les noves campanes per plenar el buit deixat per la desaparició de les anteriors en 1936. La foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València es va encarregar de la seua fosa, sent beneïda i pujada a la torre.
En l'any 1975 la foneria Manclús, succesora de l'anterior casa va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu i martell. En 2010 es va restaurar, baixant-la de la seua ubicació per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta. El 19 de decembre l'arquebisbe de València D. Carlos Osoro va beneir la seua restauració a la plaça, sent pujada al campanar al dia següent. Els treballs de restauració estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L. i es pagaren amb les aportacions dels feligresos de la Parròquia de Sant Joan.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-09-2010)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Aportacions per completar la fitxa] (05-07-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (29-07-2014)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 20-12-2015
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-06-2021
  Convertir a PDF