Maria Inmaculada(2) - Parròquia de Sant Antoni Abat - FAVARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11931)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 66
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 166
Any fosa 1817
Descripció Compta amb una simple inscripció al terç que fa al·lusió a la Puríssima: "# # # ESMARIA # CONSEBIDA # AÑO # 1817", que correctament escrita seria: "ES MARIA CONCEBIDA AÑO 1817". Sembla que per motius d'espai no van completar la frase, que intuïm que seria: "ES MARIA CONCEBIDA SIN PECADO ORIGINAL", ja que és una aclamació molt típica de la religiositat popular per remarcar la Concepció Inmaculada de la Mare de Déu.
Terç (T) (2 cordons)
"# # # ESMARIA # CONSEBIDA # AÑO # 1817"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (gall de Sant Pere) (monograma de la María)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicaria des dels peus del campanar per mitjà de llarges cordes unides al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica junt a les altres campanes.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanismes per al seu toc com una ballesta.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, electromartell
Intervencions Les inscripcions de la campana plantegen una cronologia duptosa, sent posible com a data de fundició la de 1811 o 1817. Aquesta última xifra està indicada com 1 en la campana, no obstant el fet que a la resta de la data apareix en número 1 apareix com a I (la i majúscula) fa pensar que posiblement fora utilitzada com a un 7, indicant per tant la data de 1817. Sembla obra d'un membre de la família ROSES i refosa d'alguna campana més antiga, ja que el anagrama de Crist que apareix és el mateix que trobem en la campana menuda de Fortaleny, fosa en 1655.

En 2007 es va procedir a la restauració de la campana, baixant-la de la torre per ser netejada i substituir la truja de ferro per una de fusta. Torna eixe any al campanar i es mecanitza amb motor s'impulsos i electromall. Treballs fets per ELECTRORECAMP S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-04-2014
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 100 Visitants: 100 Usuaris: 0