Immaculada Concepció (2) - Parròquia de Sant Antoni Abat - FORTALENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11927)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 62
Vora 8
Pes aproximat 244
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En la espatlla trovem aquesta inscripció: "# # LA INMACULADA CONCEPCION. #", indicant el nom de la campana. En el mig està la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA). Finalment en el mig peu està el nom del poble i la data de la campana: "# # FORTALENY 1939 AÑO DE LA VICTORIA #". Aquestes inscripcions resulten molt habituals a les campanes posteriors a la Guerra Civil, més en aquesta que es van fer mesos després d'acabar el conflicte. Per una banda compta amb la característica inscripció: "AÑO DE LA VICTORIA", comú a totes les campanes de 1939 per el final de la Guerra, per un altra el fet de la destrucció de centenars de campanes durant aquesta sense un inventari que controlara el lloc del qual eren retirates va fer que les foses de nou incorporaren el nom del poble, com es aquest cas.
Espatlla (H) (06) "# # LA INMACULADA CONCEPCION. #"
Terç (T) (4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut franquista amb la marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA).
(06) (Inmaculada Concepció)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # FORTALENY 1939 AÑO DE LA VICTORIA #".
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics, tant vols com repics.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Fins la seua restauració estava en regular estat, mecanitzada amb truja de ferro de la casa Roses i motor de vol continu.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions En 2012 ha estat restaurada per ELECTRORECAMP S.L., que va baixar la campana de la torre. Es va netejar per dins i fora, reposant la truja de fusta i mecanitzant la campana amb motor d'impulsos i electromall. En juny del mateix any torna restaurada i és exposada al carrer, sent beneïda pel rector D. Bernardo PASTOR en presència de l'alcalde D. Vicent ALMUDÉVER i el Vicepresident Primer de la Diputació de València D. Juan José MEDINA. Aquest treballs han comptat amb subvenció de la Diputació de València i la generositat dels veïns de Fortaleny.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-12-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF