Senyalera (0) - Insigne Basílica de Santa Maria - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11820)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 34
Altura del bronze 30
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 23
FonedorCARBONELL, VICENTE (CARTAGENA)
Any fosa 1760
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "+ IESUS MARIA IOSEPH AÑO 1760". Es tracta de una advocació molt típica des del segle XVIII, dirigida a la Sagrada Familia i que pot traduir-se com: "JESUS MARIA JOSEP ANY 1760". Al mig peu i dins d'un Cor de Jesús trobem la marca del fonedor: "VICENTE / Carvonell / Ft". Aquesta es pot interpretar com a "Feta per Vicente Carbonell" o "Vicente Carbonell em va fer"

En el peu hi ha alguns graffits incisos: "JM / 6RY / DO / PARAguay".
Terç (T) (2 cordons)
"+ IESUS MARIA IOSEPH AÑO 1760"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (00) (Sagrat Cor amb marca del fonedor) "VICENTE / Carvonell / Ft"
Peu (06) (grafitti) "JM / 6RY / DO / PARAguay" (incisos)
Tocs tradicionals de campanes Aquesta campana coordinava els tocs de campanes de la torre amb els actes litúrgics celebrats a l'interior del temple i es feia sonar per avisar als campaners del moment exacte en que havien de sonar les campanes.
Tocs actuals de campanes La campana es toca de forma ocasional.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana es conserva en el seu lloc original en un regular estat. La truja necesita de una restauració així com els ferratges, ja que el braç ha estat reforçat amb plaques metàl·liques. És una de les poques campanes de senyals que encara conserva la conexió amb el temple, realitzada amb una llarga cadena metàlica que arriba fins la l'interior de la girola.
Mecanismes de toc Ballesta (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1760 per Vicente Carbonell, fonedor del qual hi ha poques campanes documentades (sols tres més a Caravaca de la Cruz). A mitjans del segle XX es canviaren els rodaments originals de la campana per altres dels denominats "de boles", que requerien de menys manteniment que els rodaments antics.
Propostes La campana deu conservar la instal·lació actual, ja que aquesta és la tradicional. La truja sols es pot restaurar o bé canviar per altra de perfil igual a la que té (sempre i quan les peces de fusta no asseguren l'estabilitat del conjunt). Igualment considerem que es deuen conservar i restaurar els ferratges i demés accesoris per al toc de la campana. En cas de mecanització es deu conservar el mig vol, ja que és la forma tradicional de fer-la sonar.
Protecció Protecció genèrica al trovar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (05-09-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-08-2017
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 70 Usuaris: 1 - francesc