Santíssim Sacrament (0) - Parròquia dels Sants Joans - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1175)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 45
Altura del bronze 30
Vora 5
Pes aproximat 53
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Al terç trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "# SANTISIMO SACRAMENTO #". Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "# # MELIANA #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SANTISIMO SACRAMENTO #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Motiu eucarístic)
(09) (Querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # MELIANA #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall, utilitzada com a campana senyalera i tocs relacionats amb el Santíssim Sacrament.
Tocs actuals de campanes No toca.
Truja Fusta original
Estat actual La campana es troba instal·lada al tercer cos del campanar, en una de les finestres. Conserva la instal·lació tradicional, amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, pintada de verd, i un cigonyal per voltejar-la. També conserva el batall, lligat i repretat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions L'any 1940 el rector de la parròquia D. Vicente Carbonell va sol·licitar autorització a l'Arquebisbat de València per fondre les noves campanes, fent un conjunt de tres a les que van afegir una campaneta més. Tant per l'advocació com per la instal·lació, ubicada al tercer cos, sembla que era la campaneta de les senyals. No es va mecanitzar .
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (07-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-09-2014
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF