Santa Maria Magdalena (4) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - SOLLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11703)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 118
Altura del bronze 97
Vora 13
Pes aproximat 951
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció El primer lloc, al terç de la campana trobem l'advocació a la que es dedica la campana: "# # SANTA MARIA MAGDALENA #", que és la patrona del poble i titular del temple parroquia. Al mig trobem la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment al mig peu compta amb aquesta inscripció: "EN MEMORIA DE LOS CAIDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA NATURALES Y VECINOS DE SOLLANA DURANTE LA DOMINACION MARXISTA 1936-1939."

Compta amb unes inscripcions típiques dels anys 40. En primer lloc el fet que centenars de campanes es baixaren dels campanars en 1936, sense tornar en acabar la Guerra Civil per no indicar-ho les inscripcions ni existir un inventari, va determinar que el nom del poble formara part d'aquestes a partir de les primeres campanes fetes en 1939. En aquest cas a més es fa afegir una inscripció referent als morts del poble per part de la repressió republicana.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# # SANTA MARIA MAGDALENA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb núvol)
(03) (marca de fàbrica amb el escut franquista) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"EN MEMORIA DE LOS CAIDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA NATURALES Y VECINOS DE SOLLANA DURANTE LA DOMINACION MARXISTA 1936-1939."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocaba per a repics i altres senyals des dels peus del campanar amb una llarca corda que estaba unida al batall. Suposem que es tocaria a mans des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb un martell per repicar automàticament. Per un altra banda compta amb batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no respeta les valors patrimonials del conjunt, ja que no reproduix els tocs tradicionals i permet tocar-la de manera manual. Seria recomanable restaurar el conjunt per tal de recuperar la instal·lació tradicional, amb truja de fusta, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos i electromall, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions Acabada la Guerra Civil la parròquia va iniciar la reconstrucció del patrimoni perdut. Una de les primeres actuacions va ser la fosa de un nou conjunt de campanes, entre les que estava aquesta, la més menuda d'elles i batejada amb el nom de Glòria. Va ser fosa en decembre de 1939 pels Hnos Roses, acabats de traslladar a la propera localitat de Silla, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Roses va mecanitzar-la en l'any 1967, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Aquest ha estat canviat posteriorment per un electromall, posiblement pel trencament del anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (29-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-08-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF