Sant Sebastià (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - SOLLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11702)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 100
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc, al terc trobem l'advocació a la que es dedica la campana: "# # SAN SEBASTIAN # #". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i l'any de fundició: "# # # SOLLANA DICIEMBRE DE 1939 AÑO DE LA VICTORIA. # #".

Compta amb unes inscripcions típiques dels anys 40. En primer lloc el fet que centenars de campanes es baixaren dels campanars en 1936, sense tornar en acabar la Guerra Civil per no indicar-ho les inscripcions ni existir un inventari, va determinar que el nom del poble formara part d'aquestes a partir de les primeres campanes fetes en 1939. En segon lloc va ser habitual també que en les campanes d'aquest any s'afegira la inscripció: "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# # SAN SEBASTIAN # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (decoració vegetal)
(09) (marca de fàbrica amb el escut franquista) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(02) (04) (06) (08) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "# # # SOLLANA DICIEMBRE DE 1939 AÑO DE LA VICTORIA. # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocaba per a repics i altres senyals des dels peus del campanar amb una llarca corda que estaba unida al batall. Suposem que es tocaria a mans des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb un martell per repicar automàticament. Per un altra banda compta amb batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no respeta les valors patrimonials del conjunt, ja que no reproduix els tocs tradicionals i permet tocar-la de manera manual. Seria recomanable restaurar el conjunt per tal de recuperar la instal·lació tradicional, amb truja de fusta, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos i electromall, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) martell.
Intervencions Acabada la Guerra Civil la parròquia va iniciar la reconstrucció del patrimoni perdut. Una de les primeres actuacions va ser la fosa de un nou conjunt de campanes, entre les que estava aquesta, la mitjana d'elles i batejada amb el nom de Sant Sebastià. Va ser fosa en decembre de 1939 pels Hnos Roses, acabats de traslladar a la propera localitat de Silla, sent beneïda i pujada al campanar.

Aquesta campana no es va mecanitzar en 1967 amb les altres, a més compta amb truja de ferro de la Casa Manclús (diferent a la casa Roses encarregada de la mecanització), per tant es posible que aquesta es mecanitzara abans o després de les altres campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (29-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2014
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 30 Visitants: 30 Usuaris: 0