Inmaculada Concepció (2) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - SOLLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11701)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 72
Vora 8
Pes aproximat 331
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc, al terc trobem l'advocació a la que es dedica la campana: "# # INMACULADA CONCEPCION #". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i l'any de fundició: "# SOLLANA DICIEMBRE DE 1939 AÑO DE LA VICTORIA. #".

Compta amb unes inscripcions típiques dels anys 40. En primer lloc el fet que centenars de campanes es baixaren dels campanars en 1936, sense tornar en acabar la Guerra Civil per no indicar-ho les inscripcions ni existir un inventari, va determinar que el nom del poble formara part d'aquestes a partir de les primeres campanes fetes en 1939. En segon lloc va ser habitual també que en les campanes d'aquest any s'afegira la inscripció: "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # INMACULADA CONCEPCION #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut franquista i marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (Inmaculada Concepció)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# SOLLANA DICIEMBRE DE 1939 AÑO DE LA VICTORIA. #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocaba per a repics i altres senyals des dels peus del campanar amb una llarca corda que estaba unida al batall. Suposem que es tocaria a mans des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb un martell per repicar automàticament. Per un altra banda compta amb batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no respeta les valors patrimonials del conjunt, ja que no reproduix els tocs tradicionals i permet tocar-la de manera manual. Seria recomanable restaurar el conjunt per tal de recuperar la instal·lació tradicional, amb truja de fusta, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos i electromall, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions Acabada la Guerra Civil la parròquia va iniciar la reconstrucció del patrimoni perdut. Una de les primeres actuacions va ser la fosa de un nou conjunt de campanes, entre les que estava aquesta, la tercera d'elles i batejada amb el nom de Inmaculada Concepció. Va ser fosa en decembre de 1939 pels Hnos Roses, acabats de traslladar a la propera localitat de Silla, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Roses va mecanitzar-la en l'any 1967, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Aquest ha estat reparat parcialment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2014
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF