Glòria (1) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - SOLLANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11700)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat 138
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció Al terç trobem en primer lloc el nom de la campana: "GLORIA" i seguidament continua: "SOLLANA AÑO DE LA VICTORIA 1939. # # #". Al mig està la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA" i baix trobem el nom de l'alcalde i del rector: "# SIENDO ALCALDE D. JOSE MUÑOZ IBOR Y CURA PARROCO D. EUGENIO FEMENIA PASTOR. #".

Les inscripcions són representatives del moment en el que es va fer la campana, sent aquestes de les més completes. En primer lloc el fet que centenars de campanes es baixaren dels campanars en 1936, sense tornar en acabar la Guerra Civil per no indicar-ho les inscripcions ni existir un inventari, va determinar que el nom del poble formara part d'aquestes a partir de les primeres campanes fetes en 1939. En segon lloc va ser habitual també que en les campanes d'aquest any s'afegira la inscripció: "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte. Per un altra banda compta amb el nom del rector i del alcalde, com ja era habitual des de principis del segle XX.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"GLORIA / SOLLANA AÑO DE LA VICTORIA 1939. # # #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO ALCALDE D. JOSE MUÑOZ IBOR Y CURA PARROCO D. EUGENIO FEMENIA PASTOR. #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tan sols voltejava des de la Sala de les Campanes, ja que els repics es deurien fer amb les tres campanes grans.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb un electromall per repicar automàticament. Per un altra banda conserva el batall original, lligat i amb peçonet, a més de soquet. La instal·lació actual no respeta les valors patrimonials del conjunt, ja que no reproduix els tocs tradicionals i permet tocar-la de manera manual. Seria recomanable restaurar el conjunt per tal de recuperar la instal·lació tradicional, amb truja de fusta, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions Acabada la Guerra Civil la parròquia va iniciar la reconstrucció del patrimoni perdut. Una de les primeres actuacions va ser la fosa de un nou conjunt de campanes, entre les que estava aquesta, la més menuda d'elles i batejada amb el nom de Glòria. Va ser fosa en decembre de 1939 pels Hnos Roses, acabats de traslladar a la propera localitat de Silla, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Roses va mecanitzar-la en l'any 1967, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Aquest ha estat canviat posteriorment per un electromall, posiblement pel trencament del anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-07-2014
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF