La Grossa (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - SUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1170)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 109
Altura del bronze 85
Vora 11
Pes aproximat 750
FonedorMAÑES, LUIS
Any fosa 1820
Descripció La campana té set anses i dos grups de dos cordons en el terç. Entre els cordons hi ha dos garlandes de triangles decorats i aquesta inscripció en espanyol amb l'advocació, el nom del fonedor i l'any de fosa: "✱✱✱MARIA✱CONCEPCION✱LɅIS✱MAÑES✱MEIHZO✱ANO✱I820". Correctament caldria haver escrit: "MARÍA CONCEPCIÓN LUÍS MAÑES ME HIZO AÑO 1820". Seguidament, té en el mig una creu de calvari i en el mig peu cinc cordons. Per acabar, presenta dos cordons en el peu.
Terç (T) (garlanda de triangles decorats)
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats) "✱✱✱MARIA✱CONCEPCION✱LɅIS✱MAÑES✱MEIHZO✱ANO✱I820"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració del 2002 estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com ferratges i accessoris antics. Tenia una maça horària exterior i cadena al batall per als repics manuals. El batall era de canya de fusta.
Estat actual Està instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Té ballesta per als tocs manuals i batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor impulsos - electromall (09) ballesta per al toc manual
Intervencions Va ser restaurada en l´estiu de 2000 per ELECTRORECAMP. El bronze es va despenjar del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja de ferro es canvià per una nova de fusta i, finalment, la campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb subvenció de la Generalitat Valenciana - Any 2000 - Informació completada el dia de la inauguració de la restauració 20/04/2002

Autors de la documentació

 • LLOP i ÁLVARO, Francesc; LLOP I BAYO, Francesc (19-06-1993)
 • LLOP i BAYO, Francesc (2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-09-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-03-2023
30 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF