La Mitjana (3) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - SUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1169)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 95
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat 496
FonedorMAÑES, LUIS
Any fosa 1821
Descripció La campana presenta set anses. En el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció en espanyol i llatí: "MARIA DEL ROSARIO ORA PRONOBIS". La part en llatí procedeix de les diverses lletanies i es tradueix així: "PREGA PER NOSALTRES". Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari i en el costat oposat una inscripció amb el nom del fonedor: "LVIS MANES / MEYZO / ANO I82I". Per acabar, té cinc cordons en el mig peu i dos més en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "MARIA DEL ROSARIO ORA PRONOBIS" [CH6]
(2 cordons)
Mig (M) (03) (creu de calvari)
(09) (marca del fonedor) "LVIS MANES / MEYZO / ANO I82I"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat original Aproximadament fins a la dècada dels 60 del segle XX comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional local. El batall era de canya de fusta.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i presentava un trencat de 8 cm i un badall de 26.
Estat actual Està instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Té ballesta per als tocs manuals i batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta (09) motor impulsos - electromall
Intervencions Dotada entorn de 1960 amb truja de ferro per la foneria Manclús sense mecanitzar-la. Va ser restaurada en l´estiu de 2000 per ELECTRORECAMP i soldada a Alemanya. El bronze es va despenjar del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja de ferro es canvià per una nova de fusta i, finalment, la campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb subvenció de la Generalitat Valenciana - Any 2000 - Informació completada el dia de la inauguració de la restauració 20/04/2002

Autors de la documentació

 • LLOP i ÁLVARO, Francesc; LLOP I BAYO, Francesc (19-06-1993)
 • LLOP i BAYO, Francesc (2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-09-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-03-2023
30 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF