La Nova (2) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - SUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1168)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 79
Altura del bronze 63
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 285
FonedorPALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA
Any fosa 1882
Descripció Presenta motius figuratius en sis de les anses. En en terç hi ha tres cordons, una sanefa amb motius vegetals i querubins i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "+ MARIA DE LOS DOLORES". Tot seguit, en el mig, apareixen les imatges de Crist Crucificat i la Mare de Déu dels Dolors, així com la marca de fàbrica amb l'any de fosa: "BARCELONA / Fca DE / BUENAVENTURA PALLES / Y ARMENGOL" / "18 / 82". En el mig peu es disposen tres grups de tres cordons cadascun i, finalment, en el mig peu té un cordó i esta inscripció: "COSTEADA POR LOS VECINOS DE SUERAS SIENDO ALCALDE D. GERARDO MOLINER".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "+ MARIA DE LOS DOLORES"
(sanefa amb motius vegetals i querubins)
Mig (M) (02) (Crist crucificat)
(06) (marca de fàbrica) "BARCELONA / Fca DE / BUENAVENTURA PALLES / Y ARMENGOL" / "18 / 82"
(09) (Mare de Déu dels Dolors)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
(3 cordons)
Peu (03) "COSTEADA (marca de martell dels quarts) POR LOS VECINOS DE SUERAS SIENDO ALCALDE D. GERARDO MOLINER"
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual i volteig manual. Tocava els quarts amb la C.1.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.1.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat original Aproximadament fins a la dècada dels 60 del segle XX comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional local. El batall era de canya de fusta.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro amb cigonyal de la foneria Manclús i presentava un badat. Tenia una maça horària per als tocs dels quarts i batall de canya de fusta.
Estat actual Està instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Té ballesta per als tocs manuals i batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta (09) motor impulsos - electromall
Intervencions Dotada entorn de 1960 amb truja de ferro per la foneria Manclús sense mecanitzar-la. Va ser restaurada en l´estiu de 2000 per ELECTRORECAMP i soldada a Alemanya. El bronze es va despenjar del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja de ferro es canvià per una nova de fusta i, finalment, la campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb subvenció de la Generalitat Valenciana - Any 2000 - Informació completada el dia de la inauguració de la restauració 20/04/2002

Autors de la documentació

  • LLOP i ÁLVARO, Francesc; LLOP I BAYO, Francesc (19-06-1993)
  • LLOP i BAYO, Francesc (2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-09-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-03-2023
30 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 15 Visitants: 15 Usuaris: 0