Sant Conrado de Plasencia (1) - Sagrada Família - PEGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1164)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 62
Vora 7
Pes aproximat 199
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1955
Descripció La campana té al terç quatre cordons, agrupats de dos en dos. Seguidament, al mig, disposa d'una creu llatina i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". També al mig trobem aquesta inscripció: "SAN CONRADO DE PLASENCIA / SIENDO GUARDIAN EL / RVDO. P. CONRADO ANGEL / BOIG A EXPENSAS DE LIMOSNAS / DEL PUEBLO". Finalment, al mig peu, té altra inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "PEGO 1955".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN CONRADO DE PLASENCIA / SIENDO GUARDIAN EL / RVDO. P. CONRADO ANGEL / BOIG A EXPENSAS DE LIMOSNAS / DEL PUEBLO"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "PEGO 1955"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de la base de la torre per mitjà d'una corda al batall i volteig, també manual, des de la sala de les campanes. Toca les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat anterior L'any 1994 estava mecanitzada amb electromall trifàsic.
Estat actual Batall antic amb peçonet i no reforçat amb cable de seguretat. L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor continu (09) electromartell
Intervencions La mecanització de la campana possiblement és posterior i sembla que la va efectuar la foneria de Salvador Manclús entorn de l'any 1973. La dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'electromall el canviaren posteriorment per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (21-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-08-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF