Santa Bàrbera (2) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - BENISSODA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11567)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat 131
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta, en primer lloc, amb les següents inscripcions al terç: "SANTA BARBARA / A EXPENSAS DE / Dn. CAMILO PORTA Y / Dn. CAMILO TORMO". En elles apareix l'advocació a la que està dedicada i el nom dels dos donants. Les inscripcions són incises, per tant s'afegiren quan la campana estava ja fosa. Al mig peu trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Finalment al peu trobem una inscripció, també incisa, amb el nom del poble i la data de fosa: "BENISODA 1940". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (5 cordons)
(4 cordons)
Mig (M) (06) "SANTA BARBARA / A EXPENSAS DE / Dn. CAMILO PORTA Y / Dn. CAMILO TORMO"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Peu (06) "BENISODA 1940"
Tocs tradicionals de campanes Es repicaria manualment des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, així com una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre.
Estat anterior Al mur hi han restes de la instal·lació d'un electromall trifàsic, que va ser instal·lat durant la mecanització.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Ens trobem davant d'una campana industrial i de fabricació seriada, es a dir fosa abans de ser encarregada per a cap lloc, motiu pel qual les inscripcions són incises. Aquestes s'afegiren quan va ser destinada a Benissoda. La fosa del bronze va ser sufragada per Camilo Porta i Camilo Tormo.

Als anys 70 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús, que va canviar la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-03-2016
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2021
  Convertir a PDF