D´hores (A) - Parròquia de la Puríssima Concepció - PARCENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1155)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Pes aproximat 199
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1882
Descripció La peça té tres anses, dos de les quals semblen decorades. A la seua part superior hi ha diversos cordons i entre ells dos sanefes amb triangles decorats. A la segona sanefa hi ha un espai que ocupa aquesta inscripció, que indica l'advocació i l'any: "SANTA BARBARA ANO I882". Al mig té una creu de calvari i un escut. Tal com va assenyalar Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA, la campana té nombroses similituds amb la de les hores d'Alcàsser (forma, lletres, l'escut i els triangles decorats), aquestes i el fet que són les dos del mateix any permeten atribuir-la a Jaime Roses.
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats) "SANTA BARBARA ANO I882"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (escut amb les quatre barres, corona i rams de llorer)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament tocs horaris. Possiblement des de 1939 fins als anys 60 la tocaren per a tocs litúrgics amb la campana major.
Tocs actuals de campanes No es toca. Un sistema de megafonia interpreta les hores.
Truja Biga de ferro
Estat anterior Baix de l'escut hi ha unes marques de desgast, aparentment causades per una maça exterior. Per tant, possiblement disposava d'aquest element al costat oposat d'on està actualment.
Estat actual La campana està instal·lada al centre del remat del campanar, subjectada per mitjà de dos tirants que al mateix temps pengen d'una biga metàl·lica. Al costat de la creu es conserva la maça horària, desconnectada de la maquinària del rellotge i per tant en desús. Té un batall lligat.
Mecanismes de toc Martell exterior de gravetat, en desús.
Propostes La campana es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i tocar de forma automàtica mitges i hores o bé dotar a l'antiga maça horària amb un motor que l'accionara. Aquesta segona opció seria la més adequada des del punt de vista patrimonial perquè es restauraria la instal·lació tradicional de la campana i conservaria la cadència de toc tradicional de la maça.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Anses antropomòrfiques. Sembla antiga. Després de inspeccionar el campanar de Sant Martí d´Alcàsser, i vore la campana de les hores, datada i signada, sent igual que esta campana que per estar massa alta no es podia identificar, sembla raonable adjudicar-li la mateixa autoria

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (05-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-09-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF