Maria (2) - Parròquia de Sant Josep de Tossalnou - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11458)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes real 208
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1950
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç, on indica el nom de la campana: "✱ MARIA ✱". Baix d'aquesta, també al terç, una inscripció indica el nom dels padrins: "# PADRINOS D. VICENTE COPOVI SUCH Y DOÑA REGINA SEBASTIA SEBASTIA ✱". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES SOLER / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA DE ALBAIDA / VALENCIA". Finalment al mig peu té aquesta inscripció, indicant el nom del lloc per al que va ser fosa i l'any: "✱ TOSALNOU AÑO 1950 ✱". El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ MARIA ✱"
(cordó)
"✱ PADRINOS D. VICENTE COPOVI SUCH Y DOÑA REGINA SEBASTIA SEBASTIA ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES SOLER / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA DE ALBAIDA / VALENCIA"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (pensament)
(2 cordons)
(06) "✱ TOSALNOU AÑO 1950 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2010 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la parròquia amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 del segle passat la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, canviant ja truja anterior per altra de ferro i dotant-la amb mecanismes per al toc automàtic. L'any 2010 Electrorecamp la va baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. També es va canviar el batall i renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació de la campana] (11-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF