Salvador (5) - El Salvador - MUTXAMEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1143)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 125
Altura del bronze 95
Pes aproximat 1131
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Les anses estan decorades amb figuracions d'animals. Al terç trobem, entre cordons, tres querubins i la següent inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "MUCHAMIEL AÑO 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig trobem una creu amb pedestal, un anagrama de Jesús i la marca de fàbrica (que rodeja l'Escut Nacional): "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)". També al mig té una simple inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SALVADOR". Al mig peu i peu trobem diverses sanefes amb motius vegetals.
Anses Anses decorades amb caps d'animals.
Terç (T) (2 cordons)
(00) 03) (09) (querubí)
(06) "MUCHAMIEL AÑO 1941"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional amb la marca de fàbrica) "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SALVADOR"
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
(2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(sanefa)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava per mitjà d'una llarga corda unida al batall des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament encarregada per la casa fonedora i instal·lada al mateix temps que la campana. Possiblement disposava d'una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat anterior Durant la primera presa de dades l'any 1995 estava en mal estat de conservació. Tenia un batall nou amb soquet i les corretges estaven llevades pel mal estat del conjunt. La campana es voltejava manualment i de forma automàtica sols tocava amb l'electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació és regular, però millor que l'any 1995. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús (pintada de color roig) i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Una part dels ferratges són nous. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, autors de altres campanes destinades per a la mateixa torre. Després de l'acte de benedicció la pujaren a la torre. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 es documentà el mal estat general del conjunt i amb posterioritat a aquesta data es va reparar. Part dels ferratges es canviaren i es repretà el conjunt de manera funciona tant el toc amb l'electromall (que es renovà per altre monofàsic) com el volteig automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (18-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-03-2019
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF