El Salvador (4) - El Salvador - MUTXAMEL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1142)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat 481
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1975
Descripció La campana té al terç una simple inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "EL SALVADOR". AL mig trobem una imatge de Jesús Natzaré, una custòdia i la següent inscripció amb el nom del donant i la data de fosa: "A EXPENS AS DEL RDO. / D. SALVADOR PEREZ / AÑO 1.975". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les foneries industrials de campanes: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 37 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "EL SALVADOR"
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Jesus Natzaré)
(03) (Custòdia)
(06) "A EXPENS AS DEL RDO. / D. SALVADOR PEREZ / AÑO 1.975"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior L'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro. Aquesta estava oxidada i en regular estat de conservació, no tenia altre mecanisme de toc més que el motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és regular, però millor que l'any 1995. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús (pintada de color roig) i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Una part dels ferratges són nous. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu, electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1975 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i instal·lar la campana mecanitzant-la amb motor de vol continu. L'any 1995 es documentà el mal estat general del conjunt i amb posterioritat a aquesta data es va reparar. Part dels ferratges es canviaren i es repretà el conjunt de manera funciona tant el toc amb l'electromall (que es va instal·lar durant aquest treball) com el volteig automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (18-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2019
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF