Maria del Loreto (3) - El Salvador - MUTXAMEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1141)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ MARIA DE LORETO ✱". Seguidament trobem al mig una creu, el monograma de Maria, l'Escut Nacional i la marca de fàbrica, element habitual a les foneries industrials de campanes: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu: "✱ ✱ ✱ MUCHAMIEL AÑO 1941 ✱ ✱". Apareix el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ MARIA DE LORETO ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ MUCHAMIEL AÑO 1941 ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava per mitjà d'una llarga corda unida al batall des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vell
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament encarregada per la casa fonedora i instal·lada al mateix temps que la campana. Possiblement disposava d'una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat anterior L'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro. Aquesta estava oxidada i en regular estat de conservació, no tenia altre mecanisme de toc més que el motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és regular, però millor que l'any 1995. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús (pintada de color roig) i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Una part dels ferratges són nous. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu, electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, autors de altres campanes destinades per a la mateixa torre. Després de l'acte de benedicció la pujaren a la torre. Als anys 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 es documentà el mal estat general del conjunt i amb posterioritat a aquesta data es va reparar. Part dels ferratges es canviaren i es repretà el conjunt de manera funciona tant el toc amb l'electromall (que es va instal·lar durant aquest treball) com el volteig automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (18-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2019
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF