Sants Patrons d'Europa (1) - Monasteri dels Sants Patrons d'Europa - Verbo Encarnado - L'OLLERIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11354)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 30.5
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes real 19
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1947
Descripció La campana és producte de la foneria de Juan Bautista Roses (Atzeneta d'Albaida) de l'any 1947. Té una inscripció incisa al terç i al mig peu que es va afegir després de la seua fundició. En la del terç, consta el nom de la campana: "SANTOS PATRONOS DE EUROPA". Al mig trobem diferents elements decoratius, com una creu, un copó amb decoracions vegetals, un ancora amb decoracions vegetals i la marca de fundició. Al mig peu trobem una altra inscripció incisa que fa referència al lloc de destinació i l'any: "L'OLLERIA AÑO 1947".
Anses 3 anses, no antropomòrfiques
Terç (T) (Cordó)
(cordó)
"SANTOS PATRONOS DE EUROPA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Relleu amb aspecte d'ancora i decoracions vegetals)
(06) (Marca de Fàbrica) "JUAN BTA ROSES / ADZANETA"
(09) (Relleu d’un copó amb decoracions vegetals)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"L'OLLERIA AÑO 1947" [Incis]
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vist el cigonyal que aquesta encara té, suposem que seria voltejada amb una corda desde alguna sala inferior per anúnciar actes litúrgics del monestir.
Tocs actuals de campanes La campana repica desde l'entrada al campanar per anúnciar les misses del monestir.
Truja Ferro ROSES
Estat anterior Campana de difícil accés, el batall esta apunt de caure, cal nugar-lo amb urgència, per evitar la caiguda del mateix. La campana es toca amb cigonyal, la corda es un cable de llum, seria convenient ficar una corda per a tocar-la. I en un cas futur podria plantejar-se ubicar-la a la sala de les campanes, per un millor manteniment de la mateix. Anteriorment estava instal·lada al copulí. Caldria estudiar la restauració de la mateixa.
Estat actual La campana està instal·lada en una de les fienestres de la sala de campanes amb truja de ferro Roses. L'estat actual és producte de diverses tasques de conservació: la truja està pintada i el bronze netejat parcialment. Té un batall ben nugat amb cable de seguretat. Aquest disposa d'una corda per a repicar des de l'accés al campanar.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions Anteriorment estava instal·lada al copulÍ. Per falta de nom en 2017 li se fica el nom de Sants Benito, Cirilo, Metodio, Brigida, Catalina i Santa Teresa Benedicta. Per aquelles dates, la campana havia sigut netejada parcialment i la truja pintada.
Propostes Seria ideal seguint fent les tasques de manteniment de la campana. No descartem substituir la truja de ferro per una de fusta que seguixca el model de truja que té la campana Ave Maria (2).
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (26-04-2017)
 • MONTELL TORMO, Isaac (13-03-2018)
 • CAMPANERS DE LA VALL BLANCA [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-08-2020)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 17-08-2020
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF