Santa Marta (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LA VILA JOIOSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1128)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat 481
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1971
Descripció La campana té al terç una garlanda amb diversos motius religiosos (crismons, anagrama de Jesús, creus, calzes, etc.) i la següent inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANTA MARTA VIRGEN". Seguidament té al mig un crucifix, un monograma de Maria i la següent inscripció: "PATRONA DE VILLAJOYOSA / DONATIVO DE LOS FABRICANTES DE / CHOCOLATE DE ESTA CIUDAD / AÑO 1.940 / REFUNDIDA EN EL AÑO 1.971". Finalment, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SANTA MARTA VIRGEN"
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "PATRONA DE VILLAJOYOSA / DONATIVO DE LOS FABRICANTES DE / CHOCOLATE DE ESTA CIUDAD / AÑO 1.940 / REFUNDIDA EN EL AÑO 1.971"
09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Disposa d'un motor de vol continu i electormall monofàsic per als tocs automàtics i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu (09) electromartell
Intervencions La campana es fa fondre en l'any 1971 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Es va fer a causa del trencament d'una més antiga, fosa l'any 1940 i que es va trencar al voltant de 1971. La truja de ferro i la mecanització són possiblement posteriors, dels anys 80 aproximadament.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-01-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF