Mare de Déu de les Neus (2) - Parròquia del Salvador de La Canalosa - EL FONDÓ DE LES NEUS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11248)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 42
Altura del bronze 41
Vora 4
Pes real 59
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció Al terç trobem en primer lloc l'advocació a la que està dedicada: "NTRA SRA DE LAS NIEVES". Per tant es dedica a la patrona del municipi del Fondó de les Neus, la Mare de Déu de les Neus. Al mig està la marca de fàbrica, molt comú entre les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el lloc del municipi (La Canalosa pertany municipalment al Fondó de les Neus): "HONDON DE LAS NIEVES AÑO 1941". El fet d'indicar el nom del poble va ser molt habitual entre les inscripcions de les campanes als anys 40 i està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es retiraren de les torres sense cap control ni inventari. La major part acabaren en magatzems i no es pogueren identificar després ni recuperar, ja que en la major part dels casos no indicaven les inscripcions el lloc de procedència. Per aquest motiu es habitual que figure el nom del poble a les inscripcions a partir de 1939.
Espatlla (H) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(00) "NTRA SRA DE LAS NIEVES"
(cordó)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Creu de Sant Jaume)
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "HONDON DE LAS NIEVES AÑO 1941"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja manualment. Es toca sols en festes.
Truja Fusta Original.
Estat original Comptava amb una corda al batall que baixava fins als peus de la torre per repicar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Conserva la instal·lació original amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i ballesta per tocar-la. L'estat de la fusta es regular per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics, estant els ferratges oxidats, així com els coixinets. El batall deuria estar lligat per tal de millorar el so de la campana.
Mecanismes de toc (09) ballesta
Intervencions En l'any 1941 va ser fosa aquesta campana als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida, junt a la campana gran. En l'any 1950 amb la construcció de l'actual campanar va ser pujada i ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana està mal orientada, la creu deu mirar cap a fora, com a protecció per a la comunitat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (23-01-2015)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 30-10-2015
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF