Maria dels Àngels (1) - Ermita del Sant Àngel de la Guarda - CREVILLENT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11245)

Localització Espadanya
Diàmetre 32
Altura del bronze 29
Vora 4
Pes real 19
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "MARIA DE LOS ANGELES". Seguidament trobem al mig una creu pintada i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA". Per últim, al mig peu trobem el nom del poble i la data de fosa: "CREVILLENTE AÑO 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "MARIA DE LOS ANGELES"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu pintada)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "CREVILLENTE AÑO 1941"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta antiga.
Estat actual Està en regular estat de conservació. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta, cigonyal per voltejar-la i ferratges. Té un batall penjat de forma molt precària. Té tant a la cara interior com a l'exterior una estructura metàlica semblant a una caixa que la tanca.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941, quan es va construir l'ermita, als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Per mitjà d'aquesta també es va adquirir la truja de fusta i instal·lar la campana a l'espadanya. Estava situada a l'antiga espadaña i va passar posteriorment a l'actual.
Propostes La instal·lació és tradicional i ha de ser restaurada si cal tractant de conservar-la. No s'admetrà el canvi de la truja per altra que no siga idèntica a l'actual. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls però es recomana conservar el toc manual. Cal lligar el batall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permtre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan, CORTÉS RUIZ, Cristian [Documentació de la campana] (01-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2019
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-10-2020
  Convertir a PDF