Socors i Sant Roc - Parròquia de Sant Roc - NOVELDA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11239)
Localització Espadanya
Diàmetre 51
Pes real 74
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana, en primer lloc, la següent inscripció al terç amb les advocacions a les quals està dedicada: "✱ PERPETUO SOCORRO Y BENAVENTURADO SAN ROQUE". Seguidament, també al terç, trobem altra amb el nom del rector i una indicació dels donants: "✱ SIENDO CURA D. ANTONIO PASTOR A EXPENSAS DEL PUEBLO". A continuació, disposa al mig d'una Creu de Sant Jaume, un monograma de Maria, una Immaculada i la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment, al mig peu està el nom del municipi i la data de fosa: "NOVELDA AÑO 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
"✱ PERPETUO SOCORRO Y BENAVENTURADO SAN ROQUE"
(cordó)
"✱ SIENDO CURA D. ANTONIO PASTOR A EXPENSAS DEL PUEBLO"
(cordó)
(03) (09) (motiu eucarístic)
Mig (M) (00) (Creu de Sant Jaume)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(06) (Immaculada Concepció)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "NOVELDA AÑO 1941"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià
Estat original Estaria instal·lada amb una truja, dotada segurament per la casa fonedora.
Estat anterior La documentació de l'any 2013 mostra com estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Tenia un batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada a l'espadanya de l'església amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i un electromall monofàsic per als tocs automàtics. També disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Per mitjà d'aquesta també es va adquirir la truja de fusta i instal·lar la campana a l'espadanya. Durant la segona meitat del segle XX la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall. L'any 2019 ja havia estat restaurada. La truja de ferro s'ha canviat per altra de fusta de perfil tradicional valencià i l'han mecanitzat amb motor d'impuls i electormall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Primera presa de dades] (06-05-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (12-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-07-2019
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF