Sant Hipòlit (2) - Parròquia del Salvador - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11224)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 68
Altura del bronze 57
Vora 6
Pes real (en quilos) 175
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció La campana té, en primer lloc, aquesta inscripció al terç: "SAN HIPOLITO". En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana, que en aquest cas és al patró de Cocentaina. Un cordó baix de l'anterior inscripció trobem aquesta: "PADRINOS: D. FRANCISCO BROTONS VALLS DÑA. MILAGRO BROTONS VALLS". Indica el nom dels padrins, que a més podrien ser els donants del bronze (o familiars dels donants).

Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Seguidament al mig peu té aquesta inscripció: "RVDO SR CURA D. RAFAEL RIERA PUCHOL AÑO SANTO MARIANO 1954.". En ella indica el nom del rector que estava al front de la parròquia quan va ser fosa la campana i la data de fosa. La inscripció, a més, resalta la celebració de l'Any Jubilar Marià de 1954. Aquest es va celebrar amb motiu del I Centenari de la definició del Dogma de la Immaculada Concepció (definit per Pius IX en 1854).
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "SAN HIPOLITO"
(cordó)
(06) "PADRINOS: D. FRANCISCO BROTONS VALLS DÑA. MILAGRO BROTONS VALLS"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (flor)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (sanefa vegetal)
(2 cordons)
(06) "RVDO SR CURA D. RAFAEL RIERA PUCHOL COCENTAINA AÑO SANTO MARIANO 1954."
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es va tocar manualment entre 1954 i la mecanització, ja als anys 70 o posterior.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions En l'any 1954 es va encarregar a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la fosa de tres campanes per a la Parròquia del Salvador, de forma que quedava complet el conjunt. Aquesta és la segona de les foses en 1954 (la tercera de la torre) i va ser apadrinada per Francisco i Milagro Brotons Valls. Als anys 70 la foneria Manclús la va mecanitzar dotant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-02-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2017
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 89 Visitants: 89 Usuaris: 0