Santes Àgueda i Llúcia (2) - Ermita de Les Santes - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11213)

Localització Espadanya
Diàmetre 39
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat 34
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció En primer lloc té aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ AÑO 1901 ✱". En ella trobem la data de fosa de l'antiga campana. Seguidament, al mig trobem una inscripció al·lusiva a les primitives titulars de l'ermita: "S. U. Y. M. / AGUEDA / LUCIA". En ella trobem unes abreviatures i completa seria: "SANTAS VIRGENES Y MARTIRES AGUEDA Y LUCIA". També al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)".

Al mig peu trobem el nom del poble: "CABANES". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment té una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana en 1948: "REFUNDIDA EN EL AÑO 1948".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ AÑO 1901 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de Santa Llúcia)
(06) "S. U. Y. M. / AGUEDA / LUCIA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "CABANES"
(09) "REFUNDIDA EN EL AÑO 1948"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment per mitjà del cigonyal des de l'interior de l'ermita.
Tocs actuals de campanes Sembla ser tocada, suposem que per a la festa de la Mare de Déu de Les Santes celebrada al maig. Al cigonyal li baixa una corda per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Truja Ferro Manclús
Estat original Disposava de truja de fusta i cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. Té truja de ferro i cigonyal per voltejar-la, per mitjà d'un cable de seguretat, des de l'interior de l'ermita. Té batall però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal per al vol manual (03)
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1948 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) junt a la més xicoteta. A les inscripcions de la nova incorporaren la data de fosa de l'antiga. La nova va ser instal·lada a l'espadanya. Als anys 70 del segle XX la truja es va canviar per altra de ferro, possiblement una intervenció de la foneria Manclús del Grau de València.
Propostes La campana deu ser restaurada per recuperar la instal·lació tradicional. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls. El batall es té que reforçar amb cable de seguretat per evintar la caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (07-04-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (01-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-05-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF