Sufragi (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1120)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 381
FonedorMURUA
Any fosa 1979
Descripció Té a l'espatlla una xicoteta creu. Seguidament trobem al terç una inscripció amb el seu nom: "SUGRAGIO". Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA". Finalment hi ha una inscripció al mig peu amb el nom del poble i la data de fosa: "FINESTRAT / AÑO 1979".
Espatlla (H) (06) (creueta)
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "SUFRAGIO" /
(2 cordons)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica) "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA"
(06) "FINESTRAT" /
(2 cordons) /
(06) "AÑO 1979" /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta VALVERDE
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria basca de Murua i mecanitzada amb un electromall i motor de vol continu amb cadena. Tenia un batall amb sistema de fixació rígida. L'exterior de la campana estava molt brut pels excrements dels coloms.
Estat actual Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic per als tocs automàtics i una ballesta per als manuals. També està dotada amb batall lligat, dotat amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria basca de Murua, autora també d'altres tres campanes destinades al mateix campanar. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i la mecanitzà. Va ser restaurada per VALVERDE en novembre de 2009, canviant la truja de ferro per altra de fusta i netejant la campana. Es va canviar el batall per altre lligat i la motoritzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-07-1995)
 • DÓLERA SARABIA, José Manuel (RELOJERÍA VALVERDE S. A.) (12-05-2009)
 • LLOP i BAYO, Francesc (21-09-2009)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2019
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-03-2023
  Convertir a PDF