Campana del rellotge, Sant Josep (A) - Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1119)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 78
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 275
FonedorMURUA
Any fosa 1980
Descripció Té a l'espatlla una xicoteta creu. Seguidament trobem al terç una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN JOSEP"". Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA". Finalment hi ha una inscripció al mig peu amb la data de fosa: "AÑO 1980".
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "SAN JOSEP" /
(2 cordons)
Mig (M) (06) (marca de fàbrica) "MURUA / ME FECIT / VITORIA ESPAÑA"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(06) "AÑO 1980" /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Tocs horaris. Té batall però aquest no disposa permet passar una corda per tocar la campana.
Truja Biga de fusta
Estat original Campana dedicada, des del principi al toc exclusiu del rellotge: malgrat el seu diàmetre intermedi no "casa" musicalment amb les altres tres, que si que formen un conjunt harmònic. Fou dotada d'un electromall trifàsic MURUA. (nota de F. LLOP i BAYO)
Estat anterior Electromall MANCLÚS monofàsic. Batall amb corda fins a baix en cas de no haver electricitat. Electromall CLOCK-=-MATIC monofàsic. La campana estava coberta d'una espesa capa de brutícia dels coloms. Conservava el batall original de MURUA, segurament utilitzat, amb una corda, per a certs tocs extraordinaris. (nota de F. LLOP i BAYO)
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes, fixada a una biga de fusta que descansa als murs de la finestra. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

La part superior de la biga de fusta té uns accessoris per impedir que les aus descansen sobre ella i embruten la campana.
Mecanismes de toc Electromartell de les hores (04); batall
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria basca de Murua, autora també d'altres tres campanes destinades al mateix campanar. La mateixa foneria la va instal·lar amb una biga de ferro i la mecanitzà. Possiblement va ser restaurada en 2014 (tot i que també podria ser 2009) canviant la biga per altra de fusta i l'electromall. La campana es va netejar parcialment sense baixar-la del campanar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-07-1995)
 • LLOP i BAYO, Francesc (21-09-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (17-08-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-09-2019
16 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 22 Usuaris: 1 - francesc