Maria Josep (2) - Parròquia de Sant Josep de Miraflor - ELS POBLETS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1110)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 50
Vora 8
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1958
Descripció La campana té al terç sis cordons, distribuïts en dos grups de tres, i garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig, té un crucifix, una imatge de la Immaculada i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "MARIA JOSE / SAGRADO CORAZON DE JESUS / EN TI CONFIO / MIRAFLOR / NOVIEMBRE / AÑO 1958". Per una banda, està el nom de la campana, per altra hi ha una invocació molt habitual al Sagrat Cor de Jesús. També apareix el nom del poble i l'any de fosa. La referència a un mes concret possiblement està vinculat amb la benedicció o inauguració de la campana.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "MARIA JOSE / SAGRADO CORAZON DE JESUS / EN TI CONFIO / MIRAFLOR / NOVIEMBRE / AÑO 1958" (Tot incís)
(09) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual i repic manual amb una corda al batall que arribava fins als peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Valverde
Estat anterior L'any 1994 la campana es va documentar amb truja de ferro en regular estat i dotada amb cigonyal (03) sense ús. Tenia una corda al batall fins a baix i el batall era modern amb peçonet.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de l'espanya amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor i electromall monofàsic. També disposa d'un batall amb sistema de fixació rígida i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol i electromall monofàsic
Intervencions Va sestaurada per Relojería Valverde després de l'any 2000. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i també la mecanitzaren amb motor de vol i l'electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (21-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (26-12-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-12-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF