Sant Francesc d'Assís (1) - Parròquia de Sant Francesc d'Assís de La Marina - ELX - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11060)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes real 150
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1948
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SAN FRANCISCO DE ASIS ✱". També té al terç la següent inscripció: "✱ HECHA POR LOS VECINOS EN EL MANDO DE D. DIEGO TARI ✱". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / Pvcia VALENCIA". Al mig peu trobem la següent inscripció amb el nom del lloc i la data de fosa: "✱ LA MARINA AÑO 1948 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (02) (04) (08) (10) (triangles decorats)
(cordó)
(06) "✱ SAN FRANCISCO DE ASIS ✱"
(cordó)
"✱ HECHA POR LOS VECINOS EN EL MANDO DE D. DIEGO TARI ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Cruz con pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (marca de fábrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / Pvcia VALENCIA"
(09) (Salvador Eucarístic)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (triangles decorats)
(2 cordons)
(06) "✱ LA MARINA AÑO 1948 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar i voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Es repica des dels peus del campanar per mitjà de la corda.
Truja Fusta antiga.
Estat actual Está en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. La instal·lació és tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional local, batall lligat i una corda unida a aquest per mitjà d'un gantxo per repicar-la des dels peus del campanar. La truja està pintada de gris, però té restes de pintura de color blau.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Va ser instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta i dotada amb una corda al batall per repicar-la manualment. Afortunadament no va ser mecanitzada ni destruïda la instal·lació tradicional.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu lligar i reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-04-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2018
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF