El Salvador (4) - Parròquia del Salvador de Xiva de Morella - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11038)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 62
Vora 9
Pes aproximat 285
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1950
Descripció La campana compta al mig amb la següent inscripció: ""EL SALVADOR / CHIVA de MORELLA / 1950". Aquesta es molt típica dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser desaparèixer de les torres, sense poder tornar ja que a les incripcions no ho indicava. En aquest cas van especificar el nom de la campana, l'any i el lloc, per tal de asegurar que en cas de repetir-se la situació de 1936 la campana seria fàcilment recuperada.

En un lateral trovem la marca de fàbrica: "SALVADOR MANCLUS / SUCESOR DE M ROSES / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA", enmarcada per decoracions vegetals.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (relleu del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "EL SALVADOR / CHIVA de MORELLA / 1950".
(09) (marca de fàbrica): "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / SUCESOR DE M. ROSES / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Mig peu (MP) (5 cordons)
(2 cordons)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa sala de les campanes, segurament a mans, ja que es trova a baixa altura. Per als repics es tocaria de forma similar a com es toca actualment.
Tocs actuals de campanes Vist l'estat de conservació del conjunt sols es pot repicar mitjançant una llarga corda que arriba fins els peus de la torre, utilitzada en diversos tocs. A més toca les hores
Truja Truja de fusta original.
Estat actual En 2012 es documenta una rotura de la campana a les 06, que afecta a la seua sonoritat, ja que continua tocant les hores. Conserva la truja de fusta antiga i per fixar-la han disposat unes fustes en horitzontal que impedix el seu moviment.
Mecanismes de toc Corda al batall, (03) electromall
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (02-12-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-10-2013
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF