Sant Antoni Abad i Sant Jacint (3) - Parròquia del Salvador de Xiva de Morella - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11036)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 77
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 264
FonedorARGOS
Any fosa 1791
Descripció En el terç apareixa la epigrafia: "**SAN ANTONIO ABAD * SAN IACINTO AÑO DE 1791", que correctament escrita seria: "SAN ANTONIO ABAD * SAN JACINTO AÑO DE 1791". Al mig està el nom dels fonedors: "LOS ARGOS ME HICIERON". Al mig peu apareix una epigrafia en llatí: "EXURGAT DEUS ET DISIPENTUR INIMICI EIUS", que correctament escrita seria: "EXURGAT DEUS ET DISSIPENTUR INIMICI EIUS" i que es podria traduir com: "S'ELEVE DÉU I SIGEN DISPERSATS ELS SEUS ENEMICS", del salm 68. Aquesta inscripció por tindre relació amb que la campana es trova en un lloc alt, podent interpretar-se com que aquesta des de les altures alluny els enemics de Déu i de la població.
Terç (T) (2 cordons)
"** SAN ANTONIO ABAD * SAN IACINTO AÑO DE 1791".
(2 cordons)
(garlanda amb flors penjant)
Mig (M) (06) (Creu decorada, enmarcada per motius vegetals).
(2cordons)
(garlanda amb penjolls)
(00) "LOS ARGOS ME HICIERON".
Mig peu (MP) (1 cordó)
"EXURGAT DEUS ET DISIPENTUR INIMICI EIUS".
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa sala de les campanes, segurament a mans, ja que es trova a baixa altura. Per als repics es tocaria de forma similar a com es toca actualment.
Tocs actuals de campanes Vist l'estat de conservació del conjunt sols es pot repicar mitjançant una llarga corda que arriba fins els peus de la torre, utilitzada en diversos tocs.
Truja Truja de fusta original.
Estat actual La campana es trova en un regular estat de conservació, sense poder voltejar. Conserva la truja de fusta antiga i per fixar-la han disposat una fusta en horitzontal que impedix el seu moviment.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions Suposem que estaria ubicada en la anterior torre o espadanya que tindria el temple abanç de la seua reconstrucció al segle XIX, en acabar les obres del nou campanar seria pujada a aquest, sent la única campana salvada de la destrucció de 1936.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació Instal·lació original

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (02-12-2012)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-10-2013
28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0