Mare de Déu del Roser (2) - Parròquia del Salvador de Xiva de Morella - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11035)

Localització Sala de las campanas
Diàmetre 50
Altura del bronze 36
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1949
Descripció La campana compta al mig amb la següent inscripció: "VIRGEN DEL ROSARIO / CHIVA DE MORELLA 1949". Aquesta es molt típica dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser desaparèixer de les torres, sense poder tornar ja que a les incripcions no ho indicava. En aquest cas van especificar el nom de la campana, l'any i el lloc, per tal de asegurar que en cas de repetir-se la situació de 1936 la campana seria fàcilment recuperada.

En un lateral trovem la marca de fàbrica: "SALVADOR MANCLUS / SUCESOR DE M ROSES / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Falta la paraula "FUNDICION" que en aquest cas no apareix per defectes de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "VIRGEN DEL ROSARIO / CHIVA DE MORELLA 1949"
(09) (marca de fàbrica) "SALVADOR MANCLUS / SUCESOR DE M ROSES / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(1 cordó)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa sala de les campanes, segurament a mans, ja que es trova a baixa altura. Per als repics es tocaria de forma similar a com es toca actualment.
Tocs actuals de campanes Vist l'estat de conservació del conjunt sols es pot repicar mitjançant una llarga corda que arriba fins els peus de la torre, utilitzada en diversos tocs.
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual La campana es trova en un regular estat de conservació, sense poder voltejar. Conserva la truja de fusta antiga i per fixar-la han disposat una fusta en horitzontal que impedix el seu moviment.
Mecanismes de toc Corda al batall
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (02-12-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2015
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF