Sant Jacint (1) - Parròquia del Salvador de Xiva de Morella - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11034)

Localització Sala de las campanas
Diàmetre 37
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat 29
Any fosa 1791ca
Descripció "SAN JACINTO / CHIVA de MORELLA / 1950" (incís)
La inscripció està incisa en una campana antiga, de la qual es va llevar, amb màquina, la inscripció original. Per les característiques, tant de la creu com de la disposició dels cordons i la possible ubicació de l'epigrafia, es tracta d'una campana de finals (o fins i tot de mitat) del XVII, reaprofitada i reescrita per MANCLÚS, que en qualsevol cas no és el seu autor.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "SAN JACINTO / CHIVA de MORELLA / 1950" (incís)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa sala de les campanes, segurament a mans, ja que es trova a baixa altura. Per als repics es tocaria de forma similar a com es toca actualment.
Tocs actuals de campanes Vist l'estat de conservació del conjunt sols es pot repicar mitjançant una llarga corda que arriba fins els peus de la torre, utilitzada en diversos tocs.
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual La campana es trova en un regular estat de conservació, sense poder voltejar. Conserva la truja de fusta antiga i per fixar-la han disposat una fusta en horitzontal que impedix el seu moviment.
Mecanismes de toc Corda al batall
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (02-12-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-02-2021
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF