La Xicoteta (1) - Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat 166
FonedorCASES, VICENTE; SOLER CASES, JOSEPH
Any fosa 1821
Descripció Al terç trobem aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ SAN JOSEPH Y SAN ᗺLAS ✱ ✱ ✱". Aquesta indica les advocacions a les quals es dedica la campana, Sant Josep i Sant Blai, sants de gran devoció local. Baix d'aquesta està l'any de fundició: "AÑO 1821". Al mig té una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons) /
(quadrat decorat) "✱ ✱ ✱ SAN JOSEPH Y SAN ᗺLAS ✱ ✱ ✱" /
(2 cordons) /
(06) "AÑO I82I"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Comptaria amb truja de fusta, així com una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Toca a missa diaria. A més volteja de forma automàtica i es tocada manualment en dies festius.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Era l'encarregada d'avisar dels torns de reg dels horts a la gent del poble a més voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i possiblement es repicava des dels peus de la torre amb llargues cordes.
Estat anterior Des de la mecanització comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell. Després de la restauració de 1999 va quedar instal·lada amb truja de fusta, motor d'impulsos i electromall. Fins a la segona restauració comptava amb una truja clevillada i prou descompensada en relació amb el pes de la campana. Des de 1999 tenia una truja de fusta CLOCK-O-MATIC en substitució d'aquesta i estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. La truja tenia els mateixos problemes que la resta de campanes de la torre de clavills i falta de pes. El batall no estava lligat a la manera tradicional, sinó amb una tira de cuiro gruixut que es fa fort amb quatre caragols de rosca. Finalment la campana presentava un clevill a les 06 que va motivar el inici dels treballs de restauració del conjunt.
Estat actual Es troba en un bon estat, instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions L'any 1821 va ser fosa, segurament per trencament de l'anterior, al poble i beneïda el 30 de juny de 1821 junt amb la "Grossa", actuant com a padrins el capità retirat Francisco Lluesma i la seua muller Vicenta Cabañés. Els seus autors eren els campaners Vicente Cases i el seu nebot Josep Soler i Cases, cobrant 40 lliures i 20 per aliments com a pagament per les dos campanes.
A mitjans del segle XX la Casa Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Per segona volta va ser restaurada l'any 2011 per ELECTROCAMP S.L. substituint aquesta truja per una altra de fusta de perfil valencià i netejant la campana per dins i fora. Tornà al poble i junt amb la resta del joc de campanes es va beneir la restauració el diumenge 27 de març de 2011. Va ser instal·lada la setmana posterior.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit. No obstant caldria incloure la campana en l'Inventari General de Béns Mobles de la Generalitat Valenciana degut al seu interés.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Existeix l'acta de benedicció d'aquesta campana a l'arxiu parroquial (vore fotos).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-06-1999)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (18-02-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-11-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-03-2011)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (11-08-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-05-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-12-2020
  Convertir a PDF