Maria de l'Assumpció (4) - Parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1098)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 109
Altura del bronze 85
Vora 1
Pes aproximat 750
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons: "✱ ✱ DENIA AÑO 1942 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. També al terç hi ha una garlanda. Seguidament, al mig, hi ha una creu, un escut nacional, un monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)".

Finalment, està aquesta inscripció al mig peu: "✱ ✱ ✱ ASSUMPTA EST MARIA IN CEELUM". És el fragment d'una antífona de la litúrgia de les hores de la solemnitat de l'Assumpció que completa seria: "ASSUMPTA EST MARIA IN CAELUM GAUDIENT ANGELI LAUDANTES BENEDICUNT DOMINUM". En valencià seria: "MARIA HA ESTAT ASSUMPTA AL CEL S'ALEGREN ELS ÀNGELS ACLAMEN I LLOEN AL SENYOR".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ DENIA AÑO 1942 ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (escut nacional)
(06) (monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ASSUMPTA EST MARIA IN CEELUM"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des de la base de la torre per mitjà d'una corda al batall i la voltejaven, també manualment, des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús nova
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i dotada amb accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 1994 tenia un electromall a l'altre costat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Motor continu i electromartell monofàsic (03)
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall. En 2020 l'electromall documentat en 1994 ja havia estat canviat per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Hi ha una reixa com a mamperlat

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-07-1994)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-08-2020
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF