Santa Anna (2) - Parròquia de Santa Anna - CASTELL DE CASTELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1087)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 50
Altura del bronze 42
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 72
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Davant la carestia generalitzada de campanes conclosa la Guerra Civil i les dificultats econòmiques a què la societat espanyola de la postguerra s'enfrontava, algunes foneries com la gestionada per Manuel Roses Vidal a la ciutat València van optar per la producció massiva de campanes en sèrie, sense cap decoració més enllà d'alguns cordons, d'una creu i, és clar, de la marca de fàbrica. A aquestos elements encara se sumaven, entre els cordons del terç i en l'àrea central del bronze, unes franges buides i ressaltades, en l'interior de les quals serien inscrits, eliminant metall, els textos que la parròquia compradora del bronze sol·licitara. Aquest és el cas d'aquesta campana, produïda sense una torre de destí definida i poc després comprada per la parròquia de Castells, que decidirà inscriure en ella: "SANTA ANA / CASTELL DE CASTELLS / 1940".
Terç (T) (Dos cordons)
(06) "SANTA ANA (incís)"
(Tres cordons)
Mig (M) (00) (Creu sobre pedestal)
(06) "CASTELL DE CASTELLS / 1940 (incís)"
Mig peu (MP) (Quatre cordons)
(06) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana prenia part en els repics festius i de difunts, és a dir, en aquells que s'interpretaven des de la sala de campanes, ja que no disposava de cordell per repicar des de la base del campanar. Participava també, junt amb la resta del conjunt, dels voltejos de les festes i era l'encarregada d'anunciar amb el seu volteig en solitari la mort i el soterrament dels albats. Finalment, prenia part dels mig vols que seguien als repics de morts.
Tocs actuals de campanes Els mecanismes de toc automàtic han sigut programats per reproduir els rics tocs tradicionals amb què compta la població.
Truja Truja de fusta nova, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Davant la pèrdua de les antigues campanes quatre anys enrere, l'any 1940 la parròquia va comprar a la foneria de Manuel Roses Vidal dos campanes de dimensions reduïdes, per sumar-les a l'únic bronze que, tot i haver-se badat en els espolis de la guerra, havia sobreviscut als atacs de 1936. Les dos campanes adquirides aquell any eren campanes seriades, sense cap inscripció, a les quals van haver-se d'incidir en gelat les inscripcions que la parròquia de Castells va demanar a la foneria en comprar-les. Els mateixos autors de la campana degueren ser els encarregats de confeccionar la nova truja de fusta al bronze.
Estat anterior Durant un període relativament breu, entre una data indeterminada de la segona meitat del segle XX i la restauració de l'any 2000, la campana va disposar d'una truja de ferro de la foneria valenciana de Salvador Manclús. No obstant això, en la presa de dades de 1999 va ser documentada la presència en la campana d'un batall més antic que la truja, que segurament es corresponia amb l'instal·lat en l'instant de la seua fosa. Així mateix, encara que la subtitució de la truja pogué ser el primer pas per a una futura electrificació, paradoxalment, aquesta no va consumar-se fins que la campana va ser restaurada.
Estat actual En bon estat. Està instal·lada a un dels finestrals de la sala de campanes, equipada d'una truja de fusta de perfil tradicional valencià i d'un motor de volteig per impulsos i d'un electromall com a mecanismes de toc automàtic.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall a les (09).
Intervencions L'any 2000 la campana va ser restaurada per la recent fundada 2001 Técnica y Artesanía. La intervenció va limitar-se a substituir la truja metàl·lica amb què comptava la campana per una altra de fusta de perfil valencià i a instal·lar, per primera vegada en la breu història de l'instrument, mecanismes de toc automàtic d'última generació, com eren un motor de volteig continu i un electromall. Amb la col·laboració d'alguns veïns, el nou ordinador de gestió dels tocs va ser programat per reproduir els senyals tradicionals de Castells.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-11-1999)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. (29-12-2017)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 17-02-2020
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0