Concili Vaticà II (4) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - CALP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1085)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 60
Vora 1
Pes aproximat 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1963
Descripció Té en primer lloc quatre cordons al terç i una garlanda amb diversos motius religiosos (calze, crismó, Sagrats Cors, etc.). Seguidament trobem al mig un crucifix, una imatge de la Mare de Déu del Carme i la següent inscripció amb el nom de la campana i una data, segurament la de benedicció: "CONCILIO VATICANO II / 29 DE SEPTIEMBRE DE 1.963". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "CONCILIO VATICANO II / 29 DE SEPTIEMBRE DE 1.963"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta CAMPANEROS MURCIANOS
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2019 l'estat de conservació del conjunt era regular. La campana tenia una truja de ferro Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els eixos de gir no descansen al mur de la torre i estan situats a uns suports de l'anterior instal·lació.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1963 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, autors de l'anterior campana trencada. La nova campana va canviar la denominació de l'anterior (dedicada a Francisco Franco) per la de Concili Vaticà II que Sant Joan XXIII acabava de convocar. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i possiblement al mateix temps es mecanitzà la campana.

L'any 2019 es va restaurar el conjunt. La campana es baixà del campanar per netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Els mecanismes de toc automàtic també es canviaren per un electromall monofàsic i un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (16-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-08-2019
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF