Martina, Isidra, Antònia (1) - Parròquia del Sagrat Cor de Jesús de Poblenou - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 10840)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
FonedorMESTRES, MANUEL (BARCELONA)
Any fosa 1943
Descripció Per les característiques, sembla una campana de MESTRES.
Truja Fusta
Estat actual Campana amb jou de fusta i palanca per ventar-la. No té pont per dur-la a seure, és a dir per deixar-la invertida entre toc i toc.
Sembla tenir quatre orelles, en creu, característic de les campanes fixes o de rellotge, tot i que està preparada per ventar-la.
Els tirants de ferro que uneixen la campana al jou, de fusta, estan passats per l'interior de la fusta, cosa poc habitual, i les orelles de la campana estan poc endinsades dintre el braç del jou.
Sembla tenir un contrapès de ferro en la part superior.
Possiblement estigui una mica fluixa, però probablement es pot ventar, de manera fins a poc menys de l'horitzontal.


Caldria restaurar el conjunt, mantenint el mateix jou de fusta, revisant els accessoris metàl·lics i dotant-lo de rodaments auto centrats, per facilitar el toc. Igualment la campana ha de ser netejada, per dintre i per fora, no pas per motius estètics, sinó per recuperar la sonoritat original, modificada per la brutícia actual.
Seria recomanable dotar a la campana exclusivament d'un electromall disposat a la part esquerre, de manera a no impedir el possible (i necessari) toc manual. En cas de ser mecanitzada, ha de ser dotada d'un motor d'impulsos, ubicat a la part esquerre, junt a l'electromall, de manera que els mecanismes no impedeixen el toc manual, que ha de ser prioritari.
Igualment els mecanismes han de reproduir el toc tradicional català, es a dir la campana ventada, i mantinguda al finestral, com ara hi és.
En allò que sigui possible ha de mantenir el batall actual, tot i dotant-lo de cables de seguretat.


La campana podria completar-se amb un altra, de diàmetre menor (o major), amb una segona o millor una tercera de diferència i harmonitzada amb aquesta campana (i no pas a l'inrevés), i dotada dels mateixos accessoris i mecanismes que els proposats per aquesta. Aquesta ampliació de conjunt ve limitada, sobre tot, per les característiques del campanar.
Mecanismes de toc Corda al batall; palanca per ventar-la, sense corda
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors de la documentació

 • MILAN i GARCIA, Eduard (02-04-2012)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 02-04-2012
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2021
  Convertir a PDF