Sant Joan Baptista (1) - Ermita del Crist de la Bona Mort - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10585)

Localització Espadanya
Diàmetre 31
Altura del bronze 28,5
Vora 3,5
Pes aproximat 17
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1878
Descripció La campana té una inscripció en espanyol al terç amb nombroses errades: "SAN JUAN BAQTISTA BAOSDEBELLOS A ON / I878". Aquesta correctament seria: "SAN JUAN BAUTISTA BAÑOS DE BELLÚS AÑO 1878". Indica l'advocació de la campana, el lloc per al qual va ser fosa i l'any. Al mig disposa d'una creu amb pedestal.
Anses 3 anses, no antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
"SAN JUAN BAQTISTA BAOSDEBELLOS A ON"
(cordó)
(06) "I878"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com batall i accessoris per tocar-la manualment com ara un cigonyal.
Estat actual Està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i dotada amb cigonyal i cable per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1878 possiblement per Vicente Domingo Rosas o Roses perquè la creu és semblant a la d'altres campanes d'aquest fonedor. Estava situada als Banys de Bellús. Durant la dècada dels 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (23-04-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF