Santíssim Crist i Sant Antoni (2) - Ermita de Sant Antoni Abat - ALBAIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10545)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes real 30
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té una senzilla inscripció al mig amb les advocacions a les quals està dedicada: "SANTISIMO CRISTO Y S ANTONIO". La doble advocació possiblement es deu a la dedicació de la campana al titular de l'ermita i el carrer del Santíssim Crist de la Fe, situat a un lateral de l'edifici. Al mig també té una creu i al mig peu una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "ALBAIDA AÑO 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(sanefa)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "SANTISIMO CRISTO Y S ANTONIO"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "ALBAIDA AÑO 1941"
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de l'interior del temple per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb el cigonyal.
Truja Ferro ROSES
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanismes com un cigonyal per voltejar-la a distància.
Estat actual Està instal·lada a una de les espadanyes de l'ermita amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Disposa d'un cigonyal amb corda per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941. No indica el seu autor, no obstant això, la creu i el tipus de lletra són els característics de la foneria de Manuel Roses Vidal, natural d'Albaida però instal·lat des de l'any anterior al Grau de València. Als anys 60 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja per altra de ferro i en 2019 han netejat la campana i pintat la truja.
Netejada gràcies als festers de Sant Antoni 2020
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL, Isaac (01-08-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (17-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF