Tiple gran (2) - Sant Bernat de Forna - L'ATZÚBIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1046)

Localització Façana parroquial
Diàmetre 41
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1949
Terç (T) (dos cordons)
(00) "# FORNA AÑO 1949 #"
(dos cordons)
Mig (M) (00) (anagrama de Maria)
(03) (marca de fonedor Roses Hnos.)
(06) (creu)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (quatre cordons)
Peu (dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com és freqüent entre les campanes d'aquesta grandària, aquesta va ser concebuda exclusivament per ser voltejada des de la porta de l'església. No seria fins a dècades després de la seua instal·lació que li fora afegit un mall per ser repicada, per tal d'augmentar la versatilitat d'usos.
Tocs actuals de campanes És repicada i voltejada de manera exclusivament manual.
Truja Contrapés metàl·lic de la foneria de Salvador Manclús.
Estat original La campana va ser fosa el 1949 a Silla, en la foneria dels Hermanos Roses. En eixir dels forns, la campana va ser dotada pels seus fonedors d'una truja de perfil valencià, composada de peces de fusta i formigó, i dotada d'un cigonyal per ser voltejada des de la distància.
Estat actual En la primavera de 2016, la campana a penes ha sofert cap transformació substancial respecte a la presa de dades de 1994. Continua instal·lada al finestral superior de la façana de l'església, amb una truja metàl·lica instal·lada per la foneria de Salvador Manclús després de 1984, en l'últim dels models de contrapés metàl·lic que aquella empresa va comercialitzar. Aquell nou contrapés substitueix a la truja original de la campana, una peça de fusta i formigó, que en la primera documentació estava encara desballestada als peus de la finestra. Per descomptat, la campana continua erròniament orientada, amb la creu cap a l'interior, segurament des del moment en què la seua truja va ser substituïda. Sí que conservem, en canvi, l'antic batall, que en temps relativament recents ha sigut reforçat amb un cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal a les (03) i mall d'accionament manual a les (09).
Intervencions Abans de 1984 la foneria de Salvador Manclús va instal·lar a la campana una nova truja metàl·lica, en substitució de l'original; així com, probablement, un mall d'accionament manual.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. (2018)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 23-04-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF